Gör folk ingenting för hand längre?

Häromsistens försökte vi köpa en slipkloss. Ja, en sådan där rektangulär kloss av kork, som man har att vika danspapper runt när man ska slipa. Någon av oss har lyckats ”förlägga” (slarva bort, alltså) den vi hade. Så vi skulle skaffa en ny. De brukar inte kosta många kronor, men det är ett stort irritationsmoment att inte ha någon.

Men… efter att ha letat i flera relevanta affärer konstaterade vi: slipklossar verkar inte gå att få tag på längre?

Är det helt enkelt så att ingen slipar för hand längre? Att alla antas använda slipmaskiner, i alla slipsituationer? För visst, vi har också slipmaskin, men det betyder ju inte att vi slipar allt med maskin – ibland blir det löjligt att använda maskin, ibland osmidigt. Har det gått sådan hysteri i det här med att göra allt med maskiner?

Det stod jag och tänkte på idag när jag gjorde korv. För när jag gör korv så är jag ju samtidigt så tacksam för att ha hushållsassistenten, med köttkvarn och (deg)bunke och så vidare. Inte skulle jag komma mig för att ställa mig och göra korv om jag inte hade en maskin till malningen! – Eller, skulle jag det? Jag vet ju inte ens hur lätt eller svårt det är att mala köttet manuellt. Hur ser en manuell köttkvarn egentligen ut?

Förresten så tänker jag varje gång vi gör korv att jag skulle vilja ha en mer manuell variant för just korvstoppningen. För när man kör korvsmeten genom hela kvarnen utan malskivor, så blir det ju en massa korvsmetsspill som man liksom aldrig kan få in i korvskinnet. Korvsvinn, alltså. Och ju mindre satser man gör desto större procentuellt svinn. Man borde ha typ en stor sprits att fylla korvskinnen med, egentligen?

Annat jag stått och tänkt på, när assistenten snällt stått och bearbetat vår korvsmet länge och väl, är en massa andra saker jag är väldigt tacksam över. Som toalettpapper. Och skruvdragare. Eller för den delen skruvar.

Men nu har de flesta sådana tacksamhetstankar trillat ur min hjärna, så jag får återkomma till dem en annan dag, när de trillat dit igen. Nu är det dags att sova. Imorgon bitti ska det skottas snö.

2 responses to “Gör folk ingenting för hand längre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *