Jobba hemifrån

Jag funderar lite smått på om jag faktiskt borde jobba hemifrån lite oftare. Jag gör det ibland, men då är det ganska händelsestyrt: för att jag har en läkartid på vårdcentralen, eller för att det är snöstorm, eller för att jag ska på något av barnens utvecklingssamtal. Jag funderar lite smått på om jag borde göra det en dag i veckan. Se till att jag har en fast dag i veckan som jag i normalläget jobbar hemifrån, och planera utifrån det. Skapa en rutin.

Det finns klara fördelar med att jobba hemifrån, helt klart. Den första är att det blir mindre stressigt på morgonen om man inte har en tågtid att passa. Det innebär mer utrymme att faktiskt typ prata med barnen, prata med dagispersonalen, och så vidare. Och sedan kan jag komma hem, ta en kopp kaffe och en macka och läsa tidningen i frid och ro, innan jag börjar jobba – och sedan börjar jag ändå jobba tidigare än på jobbet.

Jag har också en helt annan möjlighet att uppleva världen hemma. Gå ut och gå ett varv i trädgården eller en promenad på grusvägen. Uppleva omgivningen på ett sätt som jag sällan gör på helgerna (att vara själv hemma är en helt annan sak än att vara hemma med barnen).

Och jobbar jag hemifrån kan jag få privata saker gjorda under tiden. Ja, alltså, sånt där som liksom egentligen inte tar någon tid, men som kräver att någon är hemma. Eller där arbetsinsatsen kan fixas på två minuter när jag ändå måste upp och sträcka på benen och ryggen. Som att sätta igång en tvättmaskin, eller sätta igång och passa ett långkok av höna.

Samtidigt finns det nackdelar. en av nackdelarna är förstås bristen på social kontakt. En annan är att jag ställer större krav på mig själv när jag jobbar hemifrån. Ja, faktiskt. På jobbet blir det mer småpauser, av folk som kommer och pratar om saker, och fikapaus (jag är dålig på att ta fika på jobbet men ännu sämre hemma), och så vidare. Inte sjutton räknar jag bort den tiden från arbetstiden när jag är fysiskt på jobbet. Men hemma gör jag det. Och ofta landar det dessutom i att jag jobbar fler timmar, räknat från början till slut, när jag jobbar hemma än när jag sitter på kontoret.

Och så är det miljöaspekten. Det sägs ju ibland att man bör jobba hemma oftare av miljöskäl. Jag undrar hur stor skillnad det egentligen gör, och om den är åt rätt håll? Visst, teoretiskt sett så blir det mer plats på tåget. Men för att det i praktiken ska innebära att någon annan får plats och åker med behövs väl någon sorts uppdelning – ”Ni stannar hemma på måndagar, ni på tisdagar, ni…” och så vidare? Visst, jag sparar in bilresan in till tågstationen (förutsatt att min man tar bussen den dagen). Men: sitter jag hemma behövs det mer värme och belysning här hemma än om jag inte sitter hemma. Normalt sett har jag ju dessutom tänt i fler rum än bara det jag sitter i om jag är hemma. Sitter jag däremot på jobbet så går det inte åt ett dugg mer värme eller ljus för att jag är där än om jag stannar hemma.

Miljömässigt vet jag alltså inte om det är en vinst. Fast kanske ingen större förlust heller. Så jag ska kanske ändå försöka få till någon rutin…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *