Prata väder

Det klagas ibland på att vi svenskar pratar för mycket om vädret.

Jag tycker det skulle vara märkligare om vi inte pratade om vädret? Vi bor trots allt i ett land där vädret kan variera ganska kraftigt, både från dag till dag och från år till år. Väldigt få år är normala. (Väl?) Och vädret påverkar oss på en massa olika sätt. Inte bara för den som är jordbrukare, ut också för den som har en trädgård, eller ett hus, eller behöver förflytta sig utomhus. Och vädret påverkar vårt humör. Vädret är viktigt.

För många människor har jag dessutom en känsla av att vädret egentligen är det enda påtagliga de faktiskt märker av ”naturen”, deras enda naturkontakt. Det enda ickemänniskostyrda i deras tillvaro, där allt annat är konstruerat eller byggt eller arrangerat avsiktligt av människor. Vädret är liksom den sista utposten.

Då är det ju samtidigt konstigt att vi pratar så lite om klimatet. Eller? Beror det kanske just på att vädret ändå är så varierat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *