Hon var helt enkelt bäst

Rätt låt vann.

I Eurovision igår, alltså.

En fantastiskt bra låt. Tidlös, kraftfull, pampig på ett bra sätt, med snygga harmonier. Mäktig.

En artist med en alldeles fantastisk röst, som väl hanterar låtens register och gör låten fullständig rättvisa. Tonsäkerhet, nyanser. Och absolut inget av det svajande som många andra av eurovisionens artister ägnar sig åt.

En fantastisk scennärvaro. Ett framförande som går rakt genom TV-skärmen. Inga onödiga åthävor, inga dansare eller isdansöser eller hamsterhjul eller annat för att bättra på framförandet eller dölja brister, för det behövs inte – låten och framförandet räcker alldeles fullständigt hela vägen.

En fantastisk låt, en fantastisk röst, ett fantastiskt framförande och en underbar artist.

Jag får rysningar när jag hör låten, och det är trots allt ganska sällsynt i dessa sammanhang.

Och dessutom, en artist som verkligen visar känslor, tacksamhet, glädje, blir enormt tagen över att faktiskt få alla dessa röster. En värdig vinnare även när det kommer till agerandet.

Och ändå är det många många mäniskor som tycker den här segern är en katastrof.

Såvitt jag kan begripa handlar det om detta: Artisten väljer att ha ett klädesplagg som dessa människor inte tycker hon borde ha. En klänning.

Inte en utmanande klänning. Inget vulgärt eller konstigt. En mycket klassisk klänning. Elegant. Jämfört med mycket man ser i ESC en väldigt ”normal” klänning.

Och så har hon valt att inte helt raka bort det skägg hennes kropp begåvats med. Hon har skägget kvar, snyggt och välansat. Ett skägg som normalt sett inte skulle störa någon.

Och dessa två saker i kombination, ett klädesplagg och valet att behålla kroppsbehåring, gör att massvis med människor på något vis i övrigt blir blinda och döva. Och att de rakt av antar att alla vi som röstat fram denna fantastiska artist till vinsten, gjort det för att vara ”PK”.

Jag tycker förstås att det är underbart att man kan vinna ESC i de kläder man själv väljer, även om klädvalet bryter mot gamla konventioner. Absolut, det är jätteviktigt. Det är viktigt med förebilder som kan ”bevisa” det jag som förälder inpräntar i mina barn, att det är upp till var och en att klä sig som man vill.

Men jag röstade på Conchita för att hon helt enkelt var absolut bäst av årets deltagare. Helt outstanding.

One response to “Hon var helt enkelt bäst

  1. Pingback: Sanne skriver » Lyxen av klänning utan ifrågasättande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *