Skånsk ostkaka

Eller Trädgårdsmästarens ostkaka? Tja, ”falsk ostkaka” låter ju lite tråkigt, eller? Så då tycker jag skånsk ostkaka låter bra, som kontrast till den småländska ostkaka min småländska mor brukar göra.

Häromveckan lade Kung Markatta ut ett recept på falsk ostkaka med squash i på facebook. Eftersom vi hör till dem som för närvarande har större mängder squash än vi lyckas göra av med på ”vanligt” vis (det vill säga som grönsak) tyckte jag att det lät värt att testa.

Efter att ha googlat lite konstaterade jag att det fanns rätt många varianter. Så jag kombinerade ihop efter mitt huvud, och landade i det här:

Skala och kärna ur så mycket squash att det du får kvar väger ca 1 kg. Skär i tärningar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, låt svalna. Pressa squashen genom en potatispress. Låt massan rinna av en stund i en trådsil, så att du blir av med mer vätska.

Hacka 60 sötmandlar.

Rör ut 2 msk mörkt muscovadosocker med ett ägg. Tillsätt sedan 3 msk rårörsocker, ytterligare 3 ägg, 5 msk vetemjöl, 1,5 dl vispgrädde, 3,5 dl mellanmjölk och 1 krm salt, samt mandelhack och squashmos.

Häll i en smörad ugnsform av lämpligt slag.

Sätt i ugnen, 200 grader och ca 50 minuter.

Hur det smakar? Det får jag återkomma till imorgon :-)

 

Tillägg söndag 3 augusti:

Jodå, det var gott. Vi serverade med vispad grädde och jordgubbssylt. Lite för fuktigt; nästa gång ska jag kanske experimentera med lite högre värme. Och kanske mala en del av mandeln. Kanske till och med skaffa fram bittermandel.

För ja, det här gör vi fler gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *