Att så egen lök blev – sättlök

I våras fick jag för mig att jag skulle så lök istället för att sätta, minns ni det? För det skulle ju gå att göra ”bara allra längst söderut i Sverige” eller nåt sånt. Och så känns det fånigt att vara beroende av att köpa färdig sättlök – det funkar ju inte om man ska kunna klara sig själv :-)

Nå. Resultatet är klent. Lökarna har avstannat helt i växandet. En hel del av dem har blasten sedan länge vissnat ner på. Lökarna är löjligt små: de största som små sättlökar.

Visst. De har inte ftt världens bästa skötsel. Alls. De har stått mellan rader av majrova som skulle skördats bort betydligt tidigare än det blev gjort. Och fått alldeles för lite vatten. Och så där.

Men inte mycket lönt att ha till mat.

Så någon gång i förra veckan (eller när det nu var?) tittade jag på dem innan det stundande ösregnet, och letade info på nätet. För som sagt var: de ser ut som sättlök. Men hur odlar man egentligen fram sättlök? Rimligen måste det ju vara så att man odlar fram löken till en viss storlek, som man sedan sparar och planterar som sättlök nästa säsong. Men hur går det ihop sig med att lök ska vara tvåårig och gå i blom andra sommaren?

Nå. Jag bestämde mig för att det rimliga var att plocka upp de som hade helt nervissnad blast och spara dem som sättlök till nästa år. Och utifrån den info jag hittade tänker jag nästa år bredså lök i nåt tråg för att driva fram sättlökar.

Lite kul var det att några dagar senare läsa att Sara/Skillnadens trädgård kommit till samma slutsats och låtit sin hemsådda lök bli sättlök :-)

One response to “Att så egen lök blev – sättlök

  1. Pingback: Sanne skriver » Trädgårdsland 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *