Kåltankar

Ibland funderar jag på det här med kål. Kål är ju sånt där som betraktas som någon sorts… ”urgrönsak” ;-) Ja, nu överdriver jag fruktansvärt. Men kål hör sånt där som folk odlat lääänge – i Sverige troligen sedan vikingatiden eller längre.

Samtidigt ”ska” de allra flesta kålsorter förkultiveras – sås i krukor inomhus eller under varmare förhållanden än utomhus under försäsongen och sedan planteras ut när det blivit varmare. – Och det går väl liksom inte riktigt ihop med odling under ”gamla tider” – vem sjutton skulle ha haft möjlighet till sånt då?

Men kanske är det en överdriven idé att hålla på och driva upp kålplantor i förväg? Ute i vårt potatisland växer i år ett antal plantor självsådd broccoli (eftersom vi odlade broccoli och annan kål där ifjol). Och de plantorna är längre komna och finare vuxna än de jag drivit upp ”på rätt sätt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *