Den där maten som inte är ”bara de finaste”

”Bara de finaste majskornen” står det på paketet. Men vad händer egentligen med resten av majskornen? Det har jag funderat på länge (och skrev om för nåt år sedan).

Ja, inte bara popcornmajsen. Det handlar ju om apelsinerna i juicen, om ärtorna i fryspåsen med ärtor, om… det allra mesta i mataffären.

Och tyvärr är det nog som jag befarade: Det där som ratades till juicen, ärtfryspåsen, popcornen och så vidare används ofta inte till sämre varor heller.

Rejected: Almost Half of Food Grown in Kenya for Europe is Wasted

Last December I traveled to Kenya to meet farmers and exporters supplying fresh produce to European retailers. I visited farms and pack houses around the country that were routinely throwing away vast amounts of perfectly good food and were losing money as a result. An average of 44.5 percent of the food grown for Europe was being discarded, not because of spoilage, but because it did not meet the cosmetic specifications of the major European retailers.

Läs mer i artikeln Rejected: Almost Half of Food Grown in Kenya for Europe is Wasted.

Jag vet förstår inte om det är så överallt. Men det finns väl goda skäl att tro att det här är mer regel än undantag :-(

One response to “Den där maten som inte är ”bara de finaste”

  1. Pingback: Grundproblemet är nog att det finns mer mat än vi behöver – vad gör vi åt det? | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *