Tankar om profilbilder och solidaritet

Och så blir jag så trött. På allt klagande på att vi bryr oss för mycket om Frankrike – jämfört med resten av världen, att vi sätter franska flaggfilter på våra profilbilder – men inte andra länders flaggor. Och så vidare.

Det är på något sätt lite samma som när det klagas på att vi bryr oss om i-landsproblem.

Det är så bisarrt det här med att klaga på att folk är engagerade i det som just inte DU tycker är det allra viktigaste – och att då hävda att det är fel att de är engagerade alls.

Det är väl i grunden logiskt och självklart att vi bryr oss mer om det vi har närmre oss – geografiskt, känslomässigt, kulturellt, och så vidare. Se engagemanget som något positivt! Och bygg sedan vidare på det, använd det engagemang som finns och vidga det så att vi engagerar oss i mer, genom att använda likheterna. Det kan man nå långt med. Men att klaga på att det finns engagemang, att smutskasta den solidaritet människor visar, för att den ännu inte inkluderar allt och alla, det ger liksom bara skuldkänslor – och skuldkänslor bygger saker på helt fel sätt. Det är inte det vi ska ta avstamp i.

Folks kommentarer på sociala medier får mig att skämmas över att jag bryr mig om Frankrike – det land där jag har faster, kusiner och kusinbarn. Jag förstår inte på vilket sätt det gör något bättre att jag ska skämmas över det?

En annan kommentar jag sett är att vi byter profilbilder bara när det är vita människor som drabbas. Jag förstår inte det? Paris är en blandad stad, med människor av olika hudfärger, ursprung, kulturer och så vidare. Det hör väl till det som IS inte gillar? Och de som drabbades i Paris är inte bara vita, utan alla möjliga, efter vad jag förstått.

Jag såg också en annan kommentar om varför det känns extra hemskt när den här sortens saker händer i vårt närområde jämfört med långt borta. Jag minns inte exakt, men det handlade om att vår del av världen har kunnat fungera som en fristad för de som flyr undan hemskheter i andra delar av världen. Men om det blir lika illa här, vart ska de då fly?

Och nej, alla behöver inte byta profilbild för Paris eller lägga på filter eller annat sånt. Det är upp till var och en att komma fram till vad som är rätt för dem. Jag förstår att man kan tycka annorlunda. Jag förstår också att man kan tycka att flaggor och nationsgränser känns fel i sammanhanget – det där beror ju också på vad man personligen lägger i flaggan som symbol. Det är upp till var och en att göra som känns rätt för hen.

Men det gör mig ledsen att folk ska hålla på och bråka om vilka och hur många av de goda krafterna man visar solidaritet med. Jag kan inte se vad det gör för gott i nuläget.

2 responses to “Tankar om profilbilder och solidaritet

  1. Pingback: Ibland är det så tröttsamt | Sanne skriver

  2. Pingback: De märkliga kommentarerna | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *