Restmat: potatislåda

Vi stod av olika skäl med en hel massa kokt potatis i kylen, och efter att ha ätit stekt potatis i olika former alldeles för mycket på sistone så ville jag göra något annat av det.

Tanken slog mig att det kanske kunde gå att göra potatisgratäng även med färdigkokt potatis. Lite googlande ledde mig till den här sidan, där jag fick tipset att blanda i ägg i vätskan.

Därmed blev dagens lunch det här:

Sannes potatislåda

  • En rejäl klick smör
  • 4 schalottenlökar
  • 8 kalla kokta potatisar
  • En påse skinktärningar
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Lite överbliven timjan

Jag satte ugnen på 230 gr, slängde i smörklicken och de skalade skivade lökarna. Under tiden de stod där skivade jag potatisen, vispade ihop creme fraiche, ägg, mjölk och timjan, samt tinade skinktärningarna. Sedan tog jag ut ugnsformen ur ugnen, varvade hälften av potatisen ovanpå löken, sedan på med skinktärningarna, resten av potatisen, tryckte till lite för att få mindre mellanrum, och så hällde jag på ägg-mjölk-såsen.

Värmen ner till 210, och så in med det hele i 40 minuter.

Potatislådan serverades sedan någon timme senare, halvljummen (eftersom jag varit ute och jobbat emellan). Båda barnen var nöjda med maten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *