Är djuren lyckliga då?

Man hör ganska ofta om forskning som tycks gå ut på att jämföra djur och människor. Vi människor tycks gärna vilja visa på antingen hur unika vi är eller på att det faktiskt minsann finns andra djur som kan saker som vi tyckte vi var bäst på.

Fokus brukar ligga på rationellt tänkande, planeringstänkande och förmåga att tillverka och använda verktyg. Som om det skulle vara det enda värdefulla hos människan.

Men när jag tittar upp på fåglarna som flyger över fälten så funderar jag över om de känner lycka. Hur stor del av flygandet som är rationellt och instinkt och nödvändig övning, och hur mycket som faktiskt handlar om att de njuter av flygningen och gör det extra ”bra” för att det fyller dem med glädje.

Forskas det på sånt? I så fall har jag missat det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *