Fastan och symbolerna

Det är fastetid. Och det här dyker upp i twitterflödet:

Jag är ateist, sedan lång tid tillbaka. För mig är den kristna tron – och andra religioner för den delen – bara sagor skapade för att hantera människors behov av förklaringar och mening.

Men det är sådant som det ovan som fortfarande tar tag i min saknad. Det jag saknar är symbolspråk och riter. De som finns omkring oss och är accepterade är de som hör till kristendomen eller andra världsreligioner. Alla försök att skapa alternativa ritualer och symboler ses med misstro, just för att de inte har en djup förankring i tro och skitlånga traditioner. Till och med ritualer och symboler kopplade till mindre religioner saker i en flytande tillvaro mellan gammal och nykonstruerad religion ses med den misstron. För att få omvärldens acceptans för ritualer och symboler behöver man vila på tusentals år med kontinuitet genom all den tiden.

Och ändå tror jag att symbolerna och ritualerna för många – inte bara mig – är viktigare än religionernas förklaringsmodeller och sagor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *