Femtonspel: ruta 12 några steg närmare rätt plats

På en av våra fyra gavlar har vi länge haft problem. I fönstren på bottenvåningen (två fönster, i det som tidigare var vårt sovrum, nu studio), så har det läckt in vatten mitt uppe i karmen. Alltså GENOM fönsterkarmen. Visserligen bara när det regnat och blåst riktigt hårt, men ändå.

Inte bra. Inte bra alls.

Och vi har inte kunat hitta någon riktigt bra och säker förklaring heller. Eventuellt om det kunde ha att göra med sprickor i putsen, eller med lutning på putsen som skulle kunna göra att vattnet tränger in ovanpå fönstren.

Oavsett vilket så innebär det att de gamla fönstren var… slut, om man säger så.

Så när vi bytte fönster på vinden i höstas, så passade vi på att byta även dessa två fönster på bottenvåningen.

Hantverkarna som satte in de nya fönstren hittade inte heller någon rimlig förklaring.
Men när muraren fixade vidare på insidan av gavelväggen, så började det alltmer peka åt att det faktiskt hade med sprickorna i fasadputsen att göra.
Och vid senaste rejäla regn/storm, när det blev blött runt murstocken, så blev det också en blöt fläck på insidan av den nyputsade gavelinnerväggen.

Jo… dags att göra något åt putssprickor och putssläpp på den ytterväggen alltså…

Så, idag har sambon knackat puts och börjat putsa på nytt bruk.

Det yttersta lagret han knackade bort var tydligen HÅRT. Cementbruk – vilket inte är så lyckat ytterst på ett hus där man från början huvudsakligen använt kalkbruk. (Dessutom verkade det vara målat med plastfärg, om jag fattade det rätt; jag har gjort annat.) Lagret innanför cementbruket var fuktigt och… konstigt. Så nog behövde det åtgärdas om man säger så.

(Ja, hela huset skulle behöva putsas om. Vissa bitar är mer akut än andra Det kommer, tids nog )

Femtonspel, alltså. För att vi putsar om det därute just precis nu är ju en följd av att vi bytt fönstren (och inte vill att de nya ska föstöras) men också för att vi ju inte kan fixa klart på vinden om vi har sån fuktinträngning genom gavelväggen.

Så – idag blev det inget gjort med isoleringen däruppe. (Men dagens insats är guld värd den med. *puss*)

One response to “Femtonspel: ruta 12 några steg närmare rätt plats

  1. Pingback: Målning: rutin och erfarenheter | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *