Religiösa fanatiker

Vi har ett gammalt hus. Ett hus som heter att det är byggt 1925, men det är byggt i omgångar – så det är väl att betrakta som ”byggår 1925 och framåt”.

Huset är byggt av blandade material. Stommen är i huvudsak tegel – bränt och obränt – med putsad yta. Putsningarna har nog ursprungligen gjorts med kalkbruk på utsidan. På insidan med lerklining och kalkbruk. Men sedan har det byggts till och lagats med alla möjliga sorters bruk och puts och spackel och annat.

Detsamma gäller färgerna som använts. Utsidan är nog urpsrungligen målad med kalkfärg. Snickerier förmodligen med linoljefärg och limfärg. Men sedan kompletterat och renoverat och fixtas md vad man hade hemma eller tillgängligt eller vad som var billigt eller vad som föll dem in. Ja, en hel del är målat med plastfärg av sämsta slag och andra märkliga färgkvaliteter. Eller vad sägs om dörrar där gångjärnen egentligen rostat men som ändå hänger ihop – helt och hållet p.g.a. färgen?

Vårt hus är ett mischmasch. En stor klump av blandmaterial, oavsett vilken aspekt vi talar om.

Men vi tycker det är kul att använda traditionella material. Vi målar de flesta trädelar med linoljefärg. Vi har målat ett helt rum med hemblandad äggoljetempera. Vi använder kalkbruk när vi putsar så långt det är praktiskt möjligt.

När det gäller köket har vi dock resonerat och kommit fram till att vi vill använda moderna färger. VI är inga fanatiker, och i det här fallet finns det goda skäl att frångå.

  • Vi har en ettåring och vill inte utsätta honom för linoljefärgsångor i onödan
  • Vi behöver korta torktiderna för att kunna jobba på i det tempo som behövs för att vi ska kunna bli klara på semestern (vilket verkligen är en nödvändighet när man har småbarn)
  • Vi vill korta torktiderna för att det ska funka att måla golv – när man måste passera köket för att t.ex. komma till badrummet eller för att ens kunna ta sig genom huset så vill man att det ska vara över på så få timmar som möjligt
  • I ett kök vill vi ha moderna färger med moderna egenskaper och tålighet. Jag gillar inte hur linoljefärg reagerar när man spiller vatten på den…

Alltså: vi gillar att använda traditionella material, men vi är inga fanatiker.

Men så råkar man nämna för någon att man gjort detta val denna gång (på ett forum). Bara för att kunna förtydliga en fråga om torktiden för kalkbruk.
Nä, jag skulle aldrig ha… För då dyker de religiösa byggnadsvårdsfanatikerna upp. ”Men varför ska ni inte…?” ”Och annars skulle ni ju kunna…?” Lika fanatiska som t.ex. amningsfanatiker…

Kanske därför jag så sällan frågar saker i forum numera. Folk kan inte nöja sig med att svara på det man frågar.

One response to “Religiösa fanatiker

  1. Pingback: Vervel och verklighet | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *