Pinsamt DN – inse att familjeliv.se inte är en bra källa!

DN skriver idag nästan varannan mamma vill bli hemmafru.

Källa? En undersökning på familjeliv.se (där dessutom bara 9500 av nästan 70 000 tillfrågade svarat).

Ursäkta? Ska detta säknas som seriös nyhetsjournalistik?

Alla vi som varit inne på familjeliv vet att familjeliv INTE är representativt för verkligheten. Att diskutera på dylika forum har absolut sina poänger. Men att dra statistiska slutsatser av undersökningar där är bara pinsamt. Ännu pinsammare är att överhuvudtaget ta upp nyheten i en seriös tidning.

Och ja, delar av skulden ska självklart gå till TT, som skickat ut nyheten. Men en tidning som DN borde verkligen inte ta in en nyhet av det slaget. Ingen seriös tidning borde det. Jag tycker det är fånigt nog när Lokaltidningen hämtar material från familjeliv – men å andra sidan väntar jag mig inte alls lika mycket av den tidningen.

Skärpning!

EDIT 2011-10-25 kl 12.50: Enligt uppgift har TT dragit tillbaka nyheten. Och den verkar vara borta även från DN. (Attsingens att jag inte skärmdumpade!)

EDIT 2011-10-25 kl 13.42: Nyheten ligger fortfarande kvar på SVD och Rapport. Lika pinsamt det.

5 responses to “Pinsamt DN – inse att familjeliv.se inte är en bra källa!

 1. Ja, och Sverigedemokraterna har 24% av rösterna i nästa val, om man nu ska lita på Familjeliv.

 2. Du har helt rätt i att en seriös tidning inte skulle publicera det där som en nyhet. Så det vi bör göra är att vänja oss av med tanken på att DN (och deras konkurrenter) skulle vara seriösa nyhetsförmedlare.

  • Sant. Egentligen räknar jag ju sällan med att svenska dagstidningar ska kunna hantera naturvetenskapliga fakta ordentligt – vetenskapsartiklar brukar överlag inte hålla den kvalitet jag tycker man kan kräva. Så jag borde inte vara ett dugg förvånad över att de inte klarar det på andra områden heller. Men det här verkligen ett lågvattenmärke. Jag utgår från att min sjuåring skulle kunna räkna ut att det här inte kunde anses som ett vettigt underlag (i alla fall om jag förklarade det som DN kan antas veta).

 3. Ett otal opinionsundersökningar genom åren, från Temu, IMU, Sifo, SOM etc, visar, att mellan 2 av 3 och 3 av 4 tillfrågade vill ha långt större valfrihet och lättnad i den totalitära styrningen av föräldrar och barn av landets skändligt diskriminerande familjepolitik.

  En familjepolitik i klar konflikt med flera mänskliga rättigheter, som Föräldrarätten, Skyddet för familjen och Förbudet mot staters diskriminering av medborgare på grund av deras åsikt.

  Den brittiska sociologen och forskaren Patricia Morgan jämför förhållandena i vårt land med dem i Sovjetunionen i sin bok Family policy. Family changes. Sweden, Italy and Britain compared (CIVITAS).

  Krister Pettersson FAMILJEKAMPANJEN

  • Vilka undersökningar är det du syftar på? Vad mer exakt är det som frågats? Avser de samma sak som du när de säger “större valfrihet”?
   Länk till dina källor, tack.

   Poängen med mitt inlägg var att resultatet från familjelivsundersökningen är totalt ointressant, eftersom familjeliv inte är representativt; dessutom är det en löjligt liten andel av familjelivs medlemmar som deltagit i undersökningen. Alltså kan man inte fästa någon som helst vikt vid resultatet.

   Vad gäller barnomsorg och familjepolitik så gissar jag, efter ett ytterst snabbt skummande av några inlägg på din blogg, att du och jag har helt olika åsikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *