Jag vill inte ha ett flamsäkert gosedjur!

Julen närmar sig, och den lokala Ica-butiken börjar ta hem saker till julhandeln, det vill säga de ökar sitt sortiment av leksaker. Bland annat har de ställt fram ett stort ställ med billiga gosedjur.

Tittar man på tyglappen som sitter på djuren så kan man läsa att djuret är flamsäkert. Det står där som om det skulle vara något bra, ett försäljningsargument.

Det är det inte. Det är skitkasst. Flamskyddsmedel av olika slag kan vara hormonstörande och orsaka nervskador och beteenderubbningar. Det är inget jag vill att mina barn ska tugga på eller ligga och gosa med varje natt.

Man kan tycka att folk borde veta det idag. Eller jag tycker det. Det är ju liksom ingen nyhet. Och jag tvekar själv numera att överhuvudtaget köpa gosedjur (utom de som är uttalat miljöanpassade), för inte heller när det inte står flamsäker vågar jag räkna med att gosedjuret är fritt från flamskyddsmedel.

Personligen vill jag alltså att det ska stå “garanterat fri från flamskyddsmedel och andra hälso- och miljöfarliga ämnen” på ett gosedjur för att jag ska känna mig lockad att köpa.

Som av en händelse handlar Naturskyddsföreningens årsbok, Den flamsäkra katten, om just det här. Jag hoppas att Ica, och alla andra som säljer gosedjur, köper och läser boken. Ja, och alla andra som köper eller säljer saker som innehåller märkliga, farliga och onödiga kemikalier. Vilket i praktiken är så gott som alla i Sverige.

Gifterna vi människor dräller omkring oss hamnar för övrigt också i fisken – som vi sedan äter. Så korkade är vi människor!

3 responses to “Jag vill inte ha ett flamsäkert gosedjur!

 1. fast när du va liten hade inte du några leksaker m.m och då fans inte ens dom här reglerna om miljö och hälsa på så stort allvar och har du några nervskador eller några beteende rubbningar ?

  • När jag först läste din kommentar, så uppfattade jag det som att du menade att jag inte hade några leksaker när jag var liten – och det hade jag ju :-)

   Det fanns regler för miljö- och hälsoaspekter även när jag var liten. De var förstås inte lika stränga som idag – men reglerna idag räcker inte heller till, vilket väl är ganska självklart, för annars hade jag inte behövt skriva inlägget.

   Det finns ofantligt mycket fler kemikalier idag än när jag var liten, och kemikalier används i mycket större utsträckning på ställen/i saker där vi inte alls förväntar oss det, vilket gör att risken att vi ska få i oss de farliga ämnena är mycket större.

   Jag vet inte själv med mig att jag har några kemikalieskador. Men däremot finns det goda skäl att tro att en massa problem som ökar idag – barnlöshet (svårigheter att bli gravid etc) och diabetes till exempel – ökar just på grund av kemikalier/miljögifter. Så tyvärr finns det goda skäl att tro att det kommer attbli ännu värre.

 2. Pingback: Sanne skriver » Våga säga nej till att unna dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *