Nu blir det namedropping ;-) (Trädgårds- och odlingsstatus)

Häcken på baksidan är nästan färdigklippt, bortsett från de allra högsta besvärliga toppinnarna på flädern. (Jag stod ute i utfallande dimma som övergått i dyngblötande småregn en timme i söndags och klippte.)

Krokusarna blommar i stora mängder i trädgården.

Inomhus har vi planterat om tomater och paprikor från pluggboxen som såddes i mitten av februari. (Ja, det var/är för tidigt. Jag vet. Vi är oftast för tidigt ute. Det är så svårt att hålla sig! Förmodligen ska vi i en omgång till nu någon dag – nu börjar det nästan bli för sent istället.) Årets tomatsorter är

Körsbärstomat

Ildi är vår favorit över alla andra. Ger alltid bra och är fantastiskt god. Nu gjorde vi slut på de sista tre fröerna vi hade, och bara två grodde. Jag har lagt en ny beställning från Impecta, med bland annat just Ildi, så vi får köra några extra i den nya laddning vi sår i pluggboxen.

(Det innebär också att det ligger tomatfrösorter i frökorgen som vi helt låtit bli i år. Eller om möjligen någon sort mer får åka med i den nya omgången.)

Vi ska också så extra av chili och paprikor. De kom upp väldigt dåligt, både chilisarna Sarit Gat (inköpt i år) och Corbaci (köpt ifjol) samt paprikan Sweet Banana (köpt ifjol). Ferenc Tender (paprika köpt i år) kom dock upp bra.

I en stor kruka växer två plantor av gurksorten Sherpa – det tredje av de frön vi hade kvar kom inte upp. Vi har alltså odlat sorten förr, med trevligt resultat. Jag brukar egentligen undvika F1-sorter, men det är sympatiskt med en partenokarp gurka (vilket betyder att den sätter frukt utan att behöva pollineras). Tidigare år har vi hunnit skörda ordentliga gurkor innan det varit dags att plantera ut den i stora krukor och ställa den där ute, men sedan har de inte riktigt klarat av omställningen när vi planterat om och flyttat ut. Därför har vi i år sått fröerna direkt i en stor kruka, där de faktiskt kan stå kvar hela säsongen, och så får vi se om vi har kvar dem inne eller ställer ut dem.

I en annan kruka står en hög sockerärt ihop med några adzukibönor. Mest för skojs skull.

Dessutom odlar åttaåringen tomater, pumpor, purjo, paprika och majs i sin pluggbox.

Och så har vi lagt potatisar att förgroddas i solljuset. Salad Blue, ekologisk Maris Peer, och så en drös slumpmässiga päror från påse vanliga ekologiska som hade blivit för gröna för att äta.

One response to “Nu blir det namedropping ;-) (Trädgårds- och odlingsstatus)

  1. Pingback: Sanne skriver » Än finns det söta smaskiga tomater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *