Inspiration och motivation kan komma från så olika håll (flygbilder)

Vi har en gammal bild på vårt hus – bilden följde med husköpet. Det är en sådan där klassisk flygbild (ni vet, företag som flugit omkring på låg höjd och tagit bilder på gårdar och hus och sedan sålt till de boende). Buxbomshäckarna är små på bilden, och i ett av garagen syns en bil, typ en PV (dagens större bilar funkar inte i de här garagen). Bilden är en viktig dokumentation för oss. Men den har suttit i matrummet på väggen länge. Den är ordentligt blekt, och det börjar bli svårt att se detaljerna.

Det finns dock företag som specialiserat sig på att köpa upp gamla flygfotonegativ från dessa flygbildsföretag. De lägger upp en del av bilderna på nätet, allteftersom de hinner, så man leta utifrån kartor. Och hittar man ingen bild på sitt eget hus så kan man ändå höra av sig och beskriva vad man letar efter – för de allra flesta bilderna är förstås ännu inte upplagda.

Vi har letat vid något tillfälle tidigare, men inte hittat vårt hus bland de utlagda bilderna, och vi har inte kommit oss för, eller hunnit, eller orkat, sätta oss ner och skriva ihop och rita skiss över huset och allt sånt. Det har liksom inte blivit av…

Så häromkvällen satt jag och letade bland sådana där bilder på nätet igen. Och så hittar jag vårt hus!

Först vågar jag nästan inte riktigt tro det. Fastän det är rätt område, rätt flygrutt, och så vidare. Men ganska säker är jag.

Det är taget från en annan sida än den bild vi har. Bilden är från 1956. Det är långt innan almsjukan (förmodligen) tog många av träden på tomten. Långt innan buxbomshäckarna vuxit mig över huvudet (haha!). På taket ligger plåt istället för den eternit som finns på vår bild och än idag. Och man ser kanske egentligen inte jättemycket av huset, just för att det är så mycket träd. Och för att bilden är lågupplöst, och lite blurad, och med gigantiska vattenstämplar rätt över allt.

Trots att jag känner mig lite osäker skickar jag en förfrågan (det är gratis) samt förklarar att vi även är på jakt efter originalet till den bild vi har.

När min man får se bilden bekräftar han: det är vårt hus.

Och det ger en speciell sorts inspiration att se huset, och tomten, så som det såg ut för 50 år sedan. Med välklippta häckar och välskötta grusgångar. En speciell sorts inspiration och en speciell sorts ansvarskänsla. Vi har ett ansvar, och jag har en vilja och önskan, att vårda det som andra människor före oss skapat och vårdat. Inte nödvändigtvis behålla det likadant, men åtminstone uppehålla… nåt…

Idag när vi höll på att bräcka golv, så ringde telefonen. Det var från Svenska Aerobilder. De hade inte hittat just den bilden vi har. Men utöver bilden från 1956 så hade de hittat ytterligare tre(!) bilder på vårt hus. Från 1971, 1975 och 1985. Uppringaren beskrev dem detaljerat för mig i telefon (och skickade dem sedan i lågupplöst vattenmärkt version).

Kruxet nu är att det kostar en oherrans massa pengar att köpa bilderna, om man vill det. Eller ja, om man nu bestämmer sig för att köpa dem. (Klart man vill ha dem, liksom!) I billigaste variant kostar de dryga 5000 kronor per bild…

Andra människor lägger gladeligen pengar på långa flygresor utomlands :-)

3 responses to “Inspiration och motivation kan komma från så olika håll (flygbilder)

  1. Pingback: Sanne skriver » Hur lång är evigheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *