Här kan man snacka om slöseri! (Skrotning av datorer)

På sistone har det pratats och skrivits mycket om myndigheters slöseri. Det finns mycket att kommentera i den debatten. I korthet är min uppfattning att de flesta myndigheter inte slösar när det kommer till representation och “nöjen”, utan att det för det mesta snarast är ont om pengar, oavsett om det handlar om den typen av aktiviteter eller kärnverksamheten.

Men, i alla fall, jag tänkte ta tillfället i akt och ta upp ett område där det slösas, enligt min uppfattning. Och då ska väl genast tillägga att slöseriet säkert inte gäller bara myndigheter, utan det här rör sig, som jag uppfattat det, om ett utbrett slöseri:

Datorer skrotas efter tre år.

Japp. Så är det. (Eller har jag missuppfattat? Jag blir jätteglad om någon kan tala om för mig att jag har jättefel och visa vettig källa till det.)

Efter tre år anses datorerna hopplöst omoderna, och måste bytas ut. Fram till någon månad innan dess finns ingen mölighet att få byta utan interndebitering, men efter det magiska datumet ska burken bytas ut.

När det kommer tuffa besparingskrav, eller när man vill göra en miljöinsats, så förlänger man den där tiden till fyra år. Men sedan är det kört för datorn. Finito.

Vad som händer sedan? Ja, ibland säljs de ut till personalen för en spottstyver, men det vanliga är att de “skrotas”.

Skrotning kan ju förstås ske på olika sätt; i bästa fall återvinns komponenterna under kontrollerade former med vettig arbetsmiljö för dem som gör jobbet; i värsta fall dumpas det på någon soptipp eller återvinns av stackars barn som smälter ner delarna för att utvinna metall.

Är datorerna trasiga när de tas ur bruk? Nejdå, de fungerar. Men de är inte allra modernast längre. Och visst, det finns ju en risk att en del av dem börjar gå sönder efter ett tag. Eller ja, delar av dem. Men, man väntar inte tills de går sönder, man byter dem ändå.

De allra flesta som jobbar på kontor behöver inte det allra modernaste och snabbaste i datorväg. Så jävla komplicerade program använder vi inte.

Och vet ni vad, man KAN byta delar i datorer. Uppgradera. Byta ut trasiga komponenter. Behålla chassit och förbättra och laga datorn allteftersom. Nej, JAG kan inte, men det finns folk som kan. Härhemma klarar vi oss i huvudsak väldigt bra på andra människors gamla avlagda datorer, och lite nyköp av delar då och då (det är bara våra små netbooks som är köpta nya).

Datorer innehåller massor med små märkliga metaller, av sådan typ som det faktiskt finns begränsat av på. Och så har vi skalet, av plast, ofta fullt med otrevliga kemikalier. Alltså bör man använda datorerna så länge det är möjligt, innan man slutligen återvinner dem.

Så varför gör man på det här sättet? Ja, inte tror jag att det huvudsaklige är behovet som styr. Jag har två huvudgissningar:

 1. Bra marknadsföring av datortillverkarna, som fått det att framstå som nödvändigt.
 2. De som är ansvariga för IT-utrustningen på olika kontor tycker det är enklast så här. (Vilket skulle kunna bero på att det är fel personer – fel intressen och fel kompetens – som anställs?)

Men det är mina gissningar. Jag vet inte. Jag är inte tillräckligt insatt i frågan. Men ibland måste man ta upp saker man funderar på även när man inte kan allt om dem.

Så – kom gärna med feedback, du som vet mer eller mindre än mig :-)

3 responses to “Här kan man snacka om slöseri! (Skrotning av datorer)

 1. Hej, jag läste ditt insiktsfulla inlägg och kan möjligen räta ut några frågetecken. Jag arbetar på Inrego, vi är störst i Sverige på återanvändning av datorer och IT-utrustning och förlängde livet på 120 000 datorer förra året. Men det är bara en bråkdel av den totala potentialen – hundratusentals datorer skrotas varje år, trots att de skulle kunna användas i ytterligare många år efter rekonditionering och uppgradering.

  Du har med andra ord helt rätt när du beskriver det som ett utbrett slöseri, ett slöseri som påverkar miljön negativt.

  Förra året genomförde vi en undersökning bland 100 börsbolag och myndigheter för att ta reda på hur de hanterar den IT-utrustning som byts ut. Studien visade att de allra flesta byter ut sina datorer vart tredje-fjärde år (som du skriver) – och majoriteten väljer att skicka utrustningen till skroten.

  Den omfattande skrotningen av IT påverkar både miljon negativt och innebär att stora värden går upp i rök. Helt i onödan. Faktum är att efterfrågan på begagnade datorer är större än tillgången, både i Sverige och utomlands. Vi och andra aktörer i branschen skulle kunna omhämndertag betydligt större volymer av begagnade IT-produkter och se till att de får ett andra liv, om bara företagen och myndigheterna slutar skrota utrustningen.

  Tyvärr diskuteras inte detta slöseri alls i samhället. Tyvärr talas det ganska lite om återanvändning överhuvudtaget utan mest om återvinning av pantburkar och tidningsinsamling. Något som naturligtvis är viktigt, men bara en liten del av omställningen till ett hållbart samhälle.

  Så vad beror det på? Främst handlar det om en utbredd kunskapsbrist om att begagnad IT-utrustning faktiskt har ett värde, för företaget, miljön och samhället. Ett annat skäl är tyvärr bekvämlighet, som du är inne på. Det är enkelt att skicka datorerna till skroten.

  Miljöpartiet kom nyligen med ett förslag på att sänka momsen på reparationstjänster – ett bra förslag, men vi tycker att momsen borde sänkas eller slopas helt på produkter på andrahandsmarknaden. Det skulle kunna ge en rejäl effekt i Sveriges arbete mot klimatmålen.

  Att återanvända IT-utrustning ger konkreta miljövinster och innebär ett bättre utnyttjande av jordens resurser och råvaror. Bara för att tillverka en enda dator går det åt 1 800 kilo råvaror och kemikalier, enligt FN-rapporten Kick the Habit – a UN Guide to Climate Neutrality (UNEP). Och denna dator används alltså i tre år och sedan förbrukas 1 800 kilo igen och igen.

  En tre år gammal dator som används i ytterligare tre år ger dessutom en miljöbesparing på 109 kilo koldioxid, enligt en modell från Technische Universität, Berlin. Bara de 120 000 datorer vi lyckades återanvända tillsammans med våra kunder under 2011 gav en miljöbesparing på 5 400 ton koldioxid. Det motsvarar uppvärmningen av nästan 2 000 villor.

  Hoppas att detta gav dig lite mer kunskap om återanvändning av datorer.

  Mvh

  Fredrik Nilsson, Inrego,

  • Tack för ett informativt svar! Jag blir både glad och ledsen av att läsa det. Glad över att mitt blogginlägg hittat till någon som verkar kunna området, ledsen över att det visar sig att är ett så stort problem som jag misstänkte, glad över att det finns en stor potential, och ledsen över att jag inte vet hur man ska ta tag i problemet.

   För det knepiga är ju hur vi ska åstadkomma en skillnad. Och min spontana känsla är att det nog är svårare just när det gäller myndigheter, just för att då omgärdas allt av så mycket regler (jag tänker på upphandling av både varor och tjänster).

   Men det där har du säkert erfarenhet av. Så hur föreslår du att man går tillväga när man vill ändra på detta? Hur lägger man upp det för sin arbetsgivare? Vilka argument ska man använda? Vilka webbsidor ska man länka till?

 2. Jag tror att myndigheter som Miljöstyrningsrådet och Näringsdepartementet och organisationer som Sveriges Kommuner och Landsting måste inkludera återanvändning som en faktor när de tar fram vägledningar rekommendationer kring hållbar IT. I de befintliga rekommendationerna nämns inte återanvändning med ett ord.

  Sedan tycker jag att man som anställd kan ifrågasätta vad som sker med den gamla utrustningen när man får en ny dator på sitt bord. På vår hemsida och i vårt nyhetsrum har vi en hel del information om vinsterna med återanvändning som kan tjäna som inspiration och vara ett underlag för argumentation gentemot IT-avdelningen/ledningen. Jag tror att det goda exemplet är mest verkningsfullt. Lite länkar nedan:

  Vår hemsida:www.inrego.se

  Goda exempel på företag som återanvänder och/eller väljer att köpa begagnad IT:
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/inrego-ab/document/view/20-000-datorer-fraan-joenkoepings-landsting-fick-ett-andra-liv-20707

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/inrego-ab/pressrelease/view/begagnade-datorer-banade-vaeg-foer-nytt-arbetssaett-med-it-paa-skolan-768866

  Om vår undersökning som visar på slöseriet: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/inrego-ab/pressrelease/view/datorer-foer-140-miljoner-till-skroten-varje-aar-726556

  Om miljöbesparingen genom återanvändning: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/inrego-ab/pressrelease/view/miljoebokslut-foer-aateranvaendning-av-it-2011-minskad-klimatpaaverkan-med-5-400-ton-koldioxid-760829

  Om leverantörskedjan vid datortillverkning: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/inrego-ab/news/view/leveranskedjan-foer-datorer-kartlagd-39618

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *