Kill your darlings (det blir inget fönster i badrummet)

Vårt badrum har ingen yttervägg. Visserligen ligger det nästan längst bort i ena ändan av den huskroppen. Men på en sida har det skafferifarstun, på nästa sida trapporna och på tredje sidan hallen. Alltså finns det inga fönster i badrummet.

Jag hade en idé, en förhoppning, en önskan, en möjlig lösning: Ett fönster ändå. Ett litet fönster i väggen mot skafferifarstun. Där är det typ bara en meter brett vidare till ytterväggen, där det också sitter ett litet fönster. På det sättet skulle man få ljusinsläpp i badrummet. På det sättet skulle man kunna ha båda fönstren öppna och känna vinden fläkta när man ligger i badet. Och om man öppnar dörren åt andra hållet så skulle man kunna få tvärdrag och vädra ut ordentligt vid behov.

Jag insåg att det förstås kunde bli svårt, krångligt, besvärligt. Eller väldigt dyrt. Jag var beredd på att hantverkarna skulle säga nej rakt av (möjligen med tillägget “är du dum i huvet?” ;-) ) Men när vi förde det på tal sa han inte alls så. Han tyckte det skulle gå bra. Bara vi inte valde ett runt fönster eller nåt sånt, för det skulle bli så krångligt med kaklet. Men nädå, nåt runt tänkte vi inte satsa på. Ett litet enkelt öppningsbart; ett 5×5 eller ett 6×4 (liggande). Så vi letade på nätet, kollade upp vad vi borde skaffa hem, hann ställa in oss på att få det där fönstret.

Men till dagen efter hade han fått kalla fötter. Ett fönster ovanför badkaret… det innebar ju trots allt en ganska påtaglig fuktrisk. Han ville nog helst inte det. Visst, det fanns förstås bättre och sämre varianter på att lösa det där, men ändå… nä, helst inte.

Så nu bearbetar jag. För ja, jag förstår ju. Inser att det förstås är sant som han säger. (Men visst hade vi badkar med fönster ovanför hemma när jag var mindre?) Vi har bestämt nu att det inte blir nåt fönster, eftersom det verkar vara det kloka vettiga valet. Men det är jobbigare att ta det nu när vi liksom fått ett ja först…

3 responses to “Kill your darlings (det blir inget fönster i badrummet)

 1. Går det kanske att ha en dörr med fönster? Det har jag haft till badrummet på två olika ställen som jag har bott på. Det har varit knöggliga fönster förstås, men ger ett bra ljusinsläpp så att man inte alltid behöver tända lyset (=besparing)

  • Jo, jag har funderat på det. Men det skulle kännas lite märkligt. Badrumsdörren kommer att vara rakt fram från där man kommer in om man går i i huset från framsidan (via glasverandan/finingången), och toaletten kommer att vara rakt in innanför dörren. Så även om det är knöggligt glas så kommer det att kännas som att man sitter som ett utställningsexemplar när man sitter på toa ;-)

 2. Hej,

  letar själv ideer till ett badrum med dusch utan fönster – jag beslöt mig för att ändå sätta in ett fönster som går mot hallen – det är ca 120 cm brett och 40 högt och placerat högt mot taket. Dessutom har jag mjölkglas för att man säkert inte ska kunna se in.
  Gillar denna lösning för att jag alltid kan ha fönstret lutat/öppet och när någon duschar (för ventilationens skull) – fukten har förutom själva fläkten ytterligare ett sätt att komma ut på samt att jag får in naturligt ljus I badrummet. Ska man göra något högljutt är det bara att stänga fönstret. Dessutom har jag högkvalitativ parkett i hallen som mår bra av att luftfuktigheten är hög.
  Kram,
  Isabella

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *