Väder och värderingar

SMHI har bland annat som uppgift att ta fram väderprognoser. Det kan man tycka borde vara en ganska ”neutral” uppgift. Eller i alla fall att de borde förmedla resultaten på ett neutralt, ovärderat sätt.

Så är inte fallet.

Väldigt ofta, både i radio, tv och tidningar, uttrycker meteorologer från SMHI sig på ett väldigt värderande sätt om vädret. Det är väldigt tydligt att det önskvärda är varmt och soligt. ”Nu får vi äntligen bättre väder” = nu blir det soligt och varmt. Eller ”Sedan kommer det tyvärr in ett regnområde”. Och så vidare.

Men alltså, faktiskt, det är inte så att vi alla tycker att sol och värme är så himla kul. Och regnet behövs! Annars dör grödorna. Och själv tycker jag det är jobbigt när det är över 22-23 grader.

Samtidigt händer det att meteorologen klämmer in ett käckt ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Som ett mantra och en sorts evig sanning. Men – saker är inte sanningar bara för att någon uttryckt dem på ett snyggt sätt som folk kommer ihåg. Jag håller verkligen inte med om att det inte finns dåligt väder. Utan grejen är att vad som är dåligt väder är individuellt. Olika personer har olika preferenser. Både beroende på hur man reagerar på väder och beroende på vad man ägnar sig åt i sin vardag. Och jag är förstås i min fulla rätt att tycka ett väder är bra eller dåligt. Och meteorologerna också. Men jag tycker att de kanske skulle kunna lägga det åt sidan i sändning.

Dessutom vet jag inte ens om det stämmer. För ofta får jag en känsla (från andra håll) att de egentligen, precis som jag, tycker det är mer spännande med extremväder ;-) Vilket gör det ännu märkligare att de liksom i ”sändningssammanhang” plockar upp inställningen att det bästa vädret är strålande sol, varmt och vindstilla.

One response to “Väder och värderingar

  1. Pingback: Sanne skriver » Så här kan man också uttrycka sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *