Det är inte okej att hata halva befolkningen bara rakt av så där

Jag hatar män

Det skrev en vän tidigare idag. Jag tror det var kopplat till våldtäktsdomen, där en trettonåring blivit våldtagen men våldtäktsmannen frikändes på grund av att han inte har ”skälig anledning att anta” att offret är underårigt.

Jag hatar definitivt inte män.

Jag hatar vissa strukturer, och jag hatar möjligen vissa män, men jag hatar inte män.

Ska mina söner växa upp till att veta att en del människor kommer att hata dem enbart för att de är män? I så fall är ju alla mina försök att uppfostra dem till bra män, bra människor, bortkastade. För de blir hatade och brännmärkta, oavsett hur de gör, agerar, uppträder, bara för att de har ”fel” kön. Och isåfall blir det vi erbjuder dem inte ett dugg bättre än de strukturer jag bemötts av för mitt kön, som flicka. Genom att hata män rakt av flyttas bara ”arvssynden” vidare till en ny grupp.

Ingen förtjänar att mötas av hat baserat på sitt kön, sin hudfärg, sin religionstillhörighet etc. Det är inte okej att säga ”Jag hatar kvinnor” eller ”jag hatar muslimer”. Och inte heller ”jag hatar män”. Hat måste varje enskild person förtjäna själv, baserat på vad hen sagt eller gjort. Och ja, det är stundtals svårt att kasta av sig erfarenheter som flera eller många representanter från en ”grupp” bidragit till. Men det är trots allt det krav vi ställer på andra människor. Bara för att du råkat ut för att en eller flera kvinnor/invandrare/kristna gjort något olämpligt eller jättedumt så får du faktiskt inte utifrån det dra slutsatsen att alla XXX gör så. Eller ja, får och får, men det är inte en rimlig slutsats. Beroende på vilken ”grupp” du drar dina slutsatser om finns det olika mindre smickrande termer för det du då representerar.

För mig personligen är en bärande del i hela genus/jämställdhet/feminism-grejen att inte tryckas in i en mall om hur jag får och bör och måste vara för att jag fötts till ett visst kön, utan att få utrymme att utvecklas till mig även om det inte stämmer med den stereotypa bilden. Det är också grunden för mig som förälder.

Då skär det i mig med uttalanden av typen ”Jag hatar män”.

Mina barn ska inte redan nu reduceras till hatobjekt bara för att de bär snopp.

One response to “Det är inte okej att hata halva befolkningen bara rakt av så där

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *