Kvanne-svartvinbärs-paj

Förutsättningar:

  • Världens godaste rabarberpaj innehåller kvanne. Under ett antal år har jag varit utan kvanne. I år har jag kvanne i en odlingslåda precis utanför dörren, och den växer rent löjligt. Men någon rabarberpaj palade jag i år inte göra när rabarbern var som finast. Och kvannen växer och växer och kväver snarast sakerna runtom.
  • Trädgårdens vinbärsbuskar levererar, men mitt engagemang i att plocka är uselt.
  • I skafferiet har det sedan lång tid tillbaka stått en påse kokossocker, som älsklingen köpte hem när han fick syn på det och tyckte att det måste man ju testa. Sedan har ingen testat den.

Sammantaget innebär det att jag nu slängt ihop en kvanne-svart-vinbärspaj, baserad på sagda rabarberpajsrecept men med vissa modifieringar.

Deg:

  • 100 g smält smör
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • drygt 2 dl vetemjöl

Blanda. Tryck ut i springform, så att det går upp ordentligt på kanterna. Grädda i 200 gr 10 min.

Fyllning, övre del:

  • 2 äggulor
  • 2 msk kokossocker

Vispa fluffigt. Häll i 3 dl svarta vinbär. Mosa lite med en gaffel. Tillsätt 1 dl creme fraiche.

Fyllning, nedre del:

  • En riktigt rejäl kvannestjälk (till skillnad från originalreceptets späda stjälk), skuren i tunna skivor/ringar, läggs i det förgräddade pajskalet
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1 msk kokossocker

Potatismjöl och kokossocker strös över kvannen. Häll på den andra fyllningssörjan.

In i ugnen i 25 minuter till.

Och där står den nu. Får se om det blir ätbart :-)

TILLÄGG:

Kvannen hade nog mått bättre av ännu mindre bitar samt längre tid i ugnen.

2 responses to “Kvanne-svartvinbärs-paj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *