Loppisbil

Häromdagen hade jag vänner här. I vårt samtal hamnade vi på utsorterade saker. Som kläder man rensat ut när man gått igenom garderoben. Och så blir de ståendes i en kasse eller låda (eller flera) som man ska lämna iväg… någon gång framöver. Eller andra saker man rensat ut – leksaker, böcker, porslin, och så vidare.

Som sagt var. Man rensar, samlar ihop, och så blir det stående. För man hinner inte lämna iväg det just då. Det är inte lönt att åka iväg med bara så få saker. Och så vidare. Så det blir kvar… länge. Tar plats och är i vägen och påverkar möjligheten att hålla ordning. I värsta fall försämrar det möjligheten att ha överblick och veta vad man har och inte har och man riskerar att köpa saker man inte behöver. Och man drar sig för att fortsätta sortera och gå igenom mer, fastän det skulle behövas, för då vet man att det blir ännu fler lådor och kassar stående med saker man borde lämna iväg. Och det hinner man inte. Eller det är i alla fall en väldigt tråkig sak att lägga tid på.

Jag tror att vi är många som mest hela tiden har sådana där kassa och lådor och annat med saker som ska lämnas iväg. Och då slog det mig: skulle man inte kunna ha en loppisbil som kör runt och hämtar upp saker med jämna mellanrum?

Sopbilen har ju hämtning med jämna mellanrum.
Glassbilen kör runt och säljer glass efter schema.
I vissa områden kommer farligt avfall-bilen då och då.
Så kan man då inte ha en loppisbil som kör runt och hämtar upp det som folk vill lämna iväg?

På det sättet slipper man att det blir en massa småkörarturer med förhållandevis stora utsläpp för att bli av med en kasse böcker eller en kasse kläder. Och så kan man veta om att det datumet kommer loppisbilen, så till dess ska vi ha rensat ut det här för att få med det. Kanske blir det lättare att komma till skott när man vet att man också snart och smidigt kan bli av med det utsorterade.

Det känns som att det borde vara en rationell lösning?

5 responses to “Loppisbil

 1. Nu hade det kanske inte funkat så bra om man bor på landet (eller i flerfamiljshus), och jag vet inte om det redan förekommer någonstans i Sverige, men jag har varit på orter utomlands där man en dag i månaden (typ) har garageförsäljning – folk ställer upp sina prylar framför sina hus och har loppis på plats. Det blir ganska otvunget utan att det måste packas iväg och ställas upp någonstans.

  • Jo, jag tror nog att den sortens lösningar finns i Sverige också. Fast det har ju begränsningen att man bara blir av med de saker som någon annan i närområdet har nytta/glädje av :-) Men absolut, det är en jättebra grej.

   Jag är också förtjust i så kallade kvartersnära återvinningscentraler, där man även har en del där man kan lämna fungerande saker man inte längre vill ha och andra kan hämta. Ett gratis loppisrum, liksom. Inte jättevanligt ännu, men börjar visst komma på en del håll.

   Jag tror i alla fall det behövs många nya lösningar på det här området. Och olika lösningar kommer att funka på olika ställen.

   Och det trevliga är ju att det både handlar om att minska avfallsproblematiken och öka den cirkulära ekonomin OCH att lösa tråkiga vardagsproblem (kassar med saker som står, liksom).

 2. I Lambohov i Linköping kom det en rödakorset bil till kyrkan i lördags dit man fick komma med kläder och möbler och grejer. Bra idé.

 3. Jag blev jätteglad. De hade satt upp info vid kyrkan och i butiken men också delat ut lappar till hushållen.
  Jag kom själv inte dit, men många i Lambohov har ju inte bil och kan därför inte köra iväg själva med grejerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *