Hur man än vänder sig har man rumpan bak och näsan åt undergången

Man ska dra ner på köttkonsumtionen och äta mer vegetariskt, för miljöns skull.

Lagar jag vegetarisk mat, med linser och bönor, blir det i större utsträckning mat inspirerad av andra länders matkultur. Och då blir det ofta mat som passar bättre med ris. Ris ska man undvika, för risodling är dåligt för klimatet (spyr ut metan?).

Vegetariska grytor blir annars också gärna med tomater. Tomater är ofta odlade i uppvärmda växthus (klimatdåligt). Burktomater transporteras långt och burkarna läcker bisfenol.

Kokosmjölken, som är ett annat alternativ för att få roliga veggogrytor, kommer säkert från palmplantager. Och kommer också i burk (bisfenol).

Vanliga mejeriprodukter är ju självklart inte heller klimatbra – de kommer ju från ”samma” djur som köttet och innebär förstås en ansenlig klimatpåverkan.

Blir det egentligen bättre om jag lagar en linsgryta (importerade linser, förstås) med kokosmjölk och ris än om jag äter lokalodlad potatis med lokalodlade kokta morötter och en liten bit lokalt naturbeteskött stekt i lokalproducerad rapsolja?

Jag önskar att jag kunde få formler för att faktiskt räkna ut, på riktigt, istället för att få en massa antaganden och förenklingar och stora svepande råd om att vegetariskt i allmänhet är bättre. Ja, jag vet att det är så i allmänhet och generellt, men världen är ju inte så enkel. Hur är det, på riktigt?

Jag vet att det är bättre att försöka, även om det inte blir perfekt, än att skita i det helt. Men det är frustrerande. Jag vill vidare till nästa nivå. Och jag förstår att många till slut ger upp. Jag tror fler skulle fortsätta om de kunde få riktiga svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *